Ateizam

utorak, 01.07.2008.

Bernardica Juretić - od časne sestre do kume javnih natječaja

Danas je u novinama odjeknula vijest kako bivša časna sestra Bernardica Juretić, odlazi s mjesta pročelnice vladinog ureda za suzbijanje droga u IGH.
Nije mi cilj pljuvati po Bernardici, kao što su je mnogi popljuvali kada se skinula iz redovničke halje, no probat ću jednim kratkim tekstom dokučiti neke stvari.

Bernardica Juretić je jedna od najzaslužnijih osoba po pitanju suzbijanja narkomanije u Hrvatskoj, ali unatoč tome spletom slučajnosti većim dijelom nezasluženo je stekla preveliku slavu na ovim prostorima. Ne dvojim tu o njenoj humanosti, već o stručnosti. U doba njenog strelovitog uspona, na njenom je dosadašnjem mjestu bio dr. Slavko Sakoman, jedan od najvećih europskih stručnjaka na području suzbijanja droge, koji je u inozemstvu veoma cijenjen, a kod kuće marginaliziran - slično slučaju Radmana i Đikića. Za razliku od Bernardičinog puta popločenog dobrim namjerama, Sakomanov je put bio popločen stručnim znanjem i iskustvom. Iz istog je razloga on postao nepodoban vladajućoj garnituri, koja ne treba pametne, već poslušne.
Podržana od naroda, Crkve i ucviljenih majki – bogomoljki, Bernardica je bila idealan kvaziautoritet kojim je Vlada uspjela «opravdano» maknuti neposlušnog Sakomana.

Sada, nekoliko godina kasnije, Bernardica prihvaća ponudu da postane pomoćnica direktora IGH Jure Radića. Tom je gestom ona pokazala da je za nju borba protiv ovisnosti bila tek stepenica u stvaranju imidža uspješne žene, a da pritom nije žalila za tim što će tom taštom epizodom svog uspona, marginalizirati jednu od najstručnijih osoba, i na taj način dugoročno društvu nanijeti ogromnu štetu.

S druge strane, ona još uvijek predstavlja dovoljno veliku moralnu vertikalu da će njena prisutnost u IGH smanjiti opravdane sumnje građana u vezi s namještavanjem javnih natječaja. Pitam se zna li to ona i koja je njezina cijena, makar kad pogledam što sam gore ustvrdio, pitam se postoji li uopće cijena?

Jutarnji list

- 21:48 - Komentari (22) - Isprintaj - #