Ateizam

petak, 06.07.2007.

Post za svakoga i ni za koga

Image Hosted by ImageShack.us

Neki dan je tema Latinice bila odnos društva prema ljudima s teškoćama u mentalnom razvoju. U emisiji je uglavnom bila riječ o ljudima sa blažom mentalnom retardacijom i njihovoj integraciji u društvo. Prikazani su bili ljudi koji su uz pomoć šire društvene zajednice uspjeli izaći iz domova i organizirati vlastiti život u vlastitom stanu. Emisija je bila dirljiva i svatko tko je gledao podržati će sustav koji će takvim ljudima omogućiti život dostojan čovjeka, no da li je to ispravno i idilično kao što izgleda?

Slažem se da je tim ljudima potrebna pomoć, jer se sami o sebi ne mogu brinuti, ali što je sa siromasima čije je siromaštvo samo materijalnog karaktera? Što je sa ljudima koji rade za plaće od 2.000 Kuna? Brine li se društvo za njih ili im naprotiv ne dozvoljava da se brinu sami za sebe?
Mislim da je na djelu klasično licemjerje zatucanog kršćanskog društva. S jedne strane pomažemo onima koje je priroda otpisala, a s druge strane prosječnim ljudima ne damo da žive kao ljudi. Svi ćemo osuditi prostitutku jer se odlučila prostituirati za novac, a s druge strane joj kao blagajnici u Pevecu ne dajemo mogućnosti da osigura krov nad glavom, no ipak smo to spremni osigurati "otpisanima". Tko smo to mi? Vjerujemo li mi u Boga ili vjerujemo da smo mi Bog. Ne narušavamo li samo evolucijski proces dajući prava mentalno retardiranima koja smo oduzeli prosječnima?

Ovdje je na djelu devijantno kršćansko milosrđe, jer se cijelo društvo konsolidira s idejom da pomogne onome tko će uvijek biti na dnu, a s druge strane likuje nad onima koji nezasluženo padaju ka dnu! Ne želimo pomoći onome kome bi se možda jednom radi toga mogli diviti, već samo onima koje ćemo cijeli život žaliti.
Složite se sa mnom ili nemojte, ali ja mislim da sve treba posložiti prema prioritetima, jer glumiti milosrđe spram mentalno retardiranih osoba u vrijeme kada svake tri sekunde na svijetu od gladi umre po jedan normalan čovjek je čisto licemjerje.
Da se ne bi krivo shvatilo, svakome treba pomoći, ali ovaj način pomoći je jadan i plitak! Ovaj način djelovanja pomaže skrivanju istine o svijetu i nama samima!

P.S. Prije nego što napišete komentar razmislite o čemu razmišljate kada dobijete plaću i kada planirate godišnji odmor!


Tematski vezani postovi: Vjera je potreba slabih, Veliki Bog i mali ljudi, Crkva je oskvrnula seks, itd.

- 12:49 - Komentari (28) - Isprintaj - #