Ateizam

četvrtak, 11.01.2007.

Sveta krava teška milijun eura

Image Hosted by ImageShack.us
Iz napisa u medijima vrlo je vjerojatno da će Županijsko Državno odvjetništvo pokrenuti dvije nove kaznene prijave protiv Jelene Brajše, dugogodišnje ravnateljice Caritasa zagrebačke nadbiskupije, i to za zloporabu položaja i utaju poreza.
Kako su ustanovili porezni i policijski inspektori, u promatranom razdoblju od samo tri posljednje godine sa računa Caritasa nestalo je 11,5 milijuna kuna za koje se ne zna mjesto troška pa se sumnja da su proslijeđeni na privatne račune Jelene Brajše i njenih najbližih suradnika. Sumnje potkrepljuje i imovinsko stanje Jelene Brajše čija se imovina procjenjuje na najmanje 1.000.000 Eura, od čega većinu čine nekretnine. Jelena Brajša je već 20 godina formalno umirovljenica sa minimalnom mirovinom, a posao ravnateljice zagrebačkog Caritasa obnašala je, kako kaže, za sitne honorare. Bilo bi tada poželjno da dotična objasni odakle joj novac za 240 kvadrata veliku kuću na zemljištu od 3.000 kvadrata na zagrebačkoj Trešnjevci, a koju je kupila 1992, za katnicu u zagrebačkom Voltinom naselju i za trosobni stan u centru Zagreba.
Da stvar bude gora, prije državnih službenika vizitacija zagrebačke nadbiskupije ustvrdila je da nikakvih nepravilnosti u poslovanju Caritasa nema. Ovakav nalaz vizitacije upućuje na umiješanost najvišeg vrha hrvatske Katoličke crkve u pronevjeru novca, jer zašto bi itko prikrivao potkradanje zajedničke blagajne i blaćenje imena cijele Katoličke crkve ako nije dijelio dobit.
Treba podsjetiti da je, na isti način kao što je vizitacija pokušala zataškati njene zločine, Brajša pokušala (i zataškavala) spolno maltretiranje maloumnog štićenika doma od strane kuhara Penića, koji je kasnije i osuđen. Optužbe protiv Brajše sud je odbacio radi proceduralnih pogrešaka u sudskom procesu.
Sada ipak cijeli slučaj dobiva realni kontekst, jer ne začuđuju postupci Brajše u zataškavanju seksualnih zlostavljanja.
U prvi mah se činilo nevjerojatno da Jelena Brajša može štititi manijaka koji zlostavlja nevinu djecu na mjestu gdje bi ta djeca trebala biti svetinja, no kasniji događaji pokazuju da je ta ista Brajša sa suradnicima krala novac koji je bio toj djeci namijenjen, pa stvari ipak postaju jasnije. Brajša je možda načelno osudila seksualno zlostavljanje, no bilo je prerizično dovući policiju u dom, jer je dobro znala što bi sve policija mogla otkriti.
Ipak, policija je došla i obavila posao, a na vidjelo su isplivale i financijske malverzacije koje su zapravo i bile pravi razlog zataškavanja.
U novoj istrazi svakako bi trebalo uzeti u obzir i pokušaj zataškavanja krađe novaca i utaje poreza od strane vizitacije, jer taj čin nedvojbeno upućuje na to da je sam vrh Kaptola sudjelovao u podjeli kolača, pa bi sukladno tome istragu trebalo proširiti na vrh Katoličke crkve u RH.
Znam da će mnogi vjernici reći da sam jedva dočekao trenutak kada ću imati materijala reći da Katolička crkva lopovska organizacija, no baš zbog takvih mišljenja bilo bi dobro da istraga pokaže kako su lopovi samo pojedinci u njoj, ma tko oni bili. Kakvo god bilo moje mišljenje o KC, bilo bi loše da se ugled crkve podređuje interesima pojedinaca.
Dakle, vidjet ćemo jesmo li laička država ili će se opet "provući" neke nove proceduralne pogreške u sudskom postupku!

- 15:02 - Komentari (39) - Isprintaj - #